Skip to Content

Πουλόβερ για πιγκουίνους: Το πιο γλυκό Project ανακύκλωσης

Έχετε ακούσει ποτέ την ιστορία για τα ζεστά πλεκτά που έσωσαν αξιολάτρευτους πιγκουίνους; Όχι! δεν είναι κάποια τρελή φαντασία κάποιου blogger μόδας, συνέβη πραγματικά. Τα ανακυκλωμένα ρούχα έχουν διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στη διάσωση των πιγκουίνων που επηρεάζονται από πετρελαιοκηλίδες.

Δυστυχώς, ένα κομμάτι λαδιού τόσο μικρό όσο ένα γραμματόσημο είναι υπεραρκετό για να σκοτώσει έναν μικρό πιγκουίνο. Πώς; Επειδή το λάδι καταστρέφει τα φτερά τους τα κάνει να χωρίσουν και να χαλάσουν, ο πιγκουίνος γίνεται κρύος, βαρύς και λιγότερο ικανός να κυνηγήσει φαγητό. Χωρίς θεραπεία, τελικά πεθαίνουν.

Η λύση: ανακυκλωμένα μάλλινα πουλόβερ για πιγκουίνους. Όταν ένας λαδωμένος πιγκουίνος εισάγεται στην Κλινική Άγριας Ζωής στα Φυσικό Πάρκο του Phillip Island στην Αυστραλία, ένα μάλλινο πουλόβερ συμβάλει στη διάσωση του αφού αποτρέπει το μικρό πουλί από το καταπιεί το λάδι, ενώ δίνει επίσης στο προσωπικό περισσότερο χρόνο για να τον κάνει μπάνιο.

Η τελευταία μεγάλη πετρελαιοκηλίδα σημειώθηκε κοντά στο νησί Phillip το 2001, όπου επηρεάστηκαν 438 μικροί πιγκουίνοι1. Ευτυχώς, χάρη στις γενναιόδωρες προσπάθειες των ειδικών αλλά και των ανακυκλωμένων μάλλινων πλεκτών για πιγκουίνους, το 96% αυτών διασώθηκαν, αποκαταστάθηκαν και απελευθερώθηκαν πίσω στη φύση.

Η εργασία δεν σταματά εδώ

Ένα ευτυχισμένο τέλος στην ιστορία είναι η εξωφρενική επιτυχία του προγράμματος. Το Ίδρυμα Penguin έχει πλημμυρίσει με δεκάδες χιλιάδες μάλλινα πουλόβερ πιγκουίνων, τόσο πολύ που έχουν ζητήσει από τους υποστηρικτές να σταματήσουν να τους στέλνουν.

Αλλά το ίδρυμα συνεχίζει να υποστηρίζει τη διατήρηση των πιγκουίνων. Συγκεντρώνουν κεφάλαια μέσω της πώλησης μικρών πουλόβερ (που έχουν λάθος μέγεθος, σχήμα, είδος μαλλιού) για έρευνα. Διανέμουν επίσης μερικά από τα ανακυκλωμένα πλεκτά τους σε άλλα κέντρα διάσωσης άγριας πανίδας όπου υπάρχει ανάγκη.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, τα μικρά πουλόβερ πιγκουίνων, χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό εργαλείο για να διδάξουν στους μαθητές και στο κοινό τη βιωσιμότητα και τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει η θαλάσσια και η παράκτια ρύπανση στην άγρια ζωή και το περιβάλλον. Εάν σκέφτεστε να δωρίσετε μάλλινα πουλόβερ σε μικροσκοπικούς πιγκουίνους ή στην τοπική φιλανθρωπική σας οργάνωση, ακολουθούν ορισμένα βήματα για το πώς να πλένετε καλύτερα τα μάλλινα.

Οδηγίες πλύσης για τα μάλλινα που πλένονται στο πλυντήριο

Είτε πρόκειται για μικροσκοπικά είτε για ενήλικων, τα μάλλινα πουλόβερ πρέπει να πλυθούν σωστά. Δείτε πώς:

 1. Διαβάστε την ετικέτα φροντίδας: Εάν αποφασίσετε να βάλετε μάλλινα ρούχα σε πλυντήριο ρούχων ή προτιμάτε να τα πλύνετε στο χέρι, πρέπει να ελέγξετε την ετικέτα φροντίδας για τυχόν ειδικές οδηγίες. Συνήθως θα σας πει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος φροντίδας.
 2. Χρησιμοποιήστε μια ειδική τσάντα για τα ευαίσθητα ρούχα κατά την πλύση: Αν και η τσάντα αυτή δεν είναι απολύτως απαραίτητη, προστατεύει  τα ρούχα από πιθανή ζημιά.
 3. Χρησιμοποιήστε στην πλύση τη ρύθμιση για τα μάλλινα: Τα περισσότερα πλυντήρια έχουν ρύθμιση ειδικά για το πλύσιμο μάλλινων ενδυμάτων. Εάν δεν το κάνετε, ρυθμίστε το μηχάνημα στην πιο κρύα ρύθμιση για να αποφύγετε τη συρρίκνωση. Εναλλακτικά, το μηχάνημά σας μπορεί επίσης να έχει ρύθμιση "πλυσίματος στο χέρι" για ευαίσθητα ρούχα , το οποίο είναι αρκετά απαλό για χρήση σε μαλλί.
 4. Στεγνώστε σε ανοιχτό χώρο: Μετά το πλύσιμο του μαλλιού, κρεμάστε το ρούχο για να στεγνώσει στον αέρα. Μην χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο: αυτό μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση. Εάν υπάρχει υπερβολική υγρασία στο μαλλί, τυλίξτε το σε μια καθαρή πετσέτα και συμπιέστε χωρίς να τραβήξετε τις ίνες. Στη συνέχεια, απλώστε το απαλά για να στεγνώσει.

 Image credits:
Header image: Shutterstock
Image of penguin in pink pullover: Getty Images

Source:
1. Knits for Nature

Σχετικά Άρθρα

 • Perwoll & sustainability

  Το Perwoll δεσμεύεται για την βιωσιμότητα με 5 τρόπους!

 • #Relearn

  Quiz: Το κρατάω ή όχι;

  Ποια ρούχα να κρατήσω; Ποια όχι; Έτοιμη για την απάντηση;

 • Η συνεισφορά σας

  Γίνετε μέρος της αλλαγής

  Σχεδόν το 80% της ενέργειας που καταναλωνεται και του διοξειδιου του ανθρακα που απελευθερωνεται, προκαλείται κατά την διάρκεια της πλύσης στο σπίτι.